Mákos töltelék bejglibe vagy palacsintába hozzávalók:
2 rúdhoz
14 dkg mák
12 dkg méz
4 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1,1 dl tej
3 dkg vaj
Mákos töltelék bejglibe vagy palacsintába elkészítése:
14 dkg őrölt mákhoz keverjünk 12 dkg mézet, 4 dkg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Utána adjunk hozzá 1,1 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és gyenge tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük 4–5 percig.
Minél sűrűbb a töltelék, annál szebb lesz a bejgli, de vigyázzunk, hogy túl kemény ne legyen, mert akkor sütés közben kiszárad.
Ez a töltelék egyébként jól felhasználhatók palacsinta ízesítéséhez is. Kb. 12 db palacsinta készíthető belőle. Ha másnapra is hagyunk belőle, akkor több tejjel főzzük fel, mert a mézes töltelék lehűlés után kiszárad.
Aki nem hajlamos a hízásra, főzhet a töltelékekbe 3 dkg vajat is, ettől lazább, omlósabb lesz a krém. A vajas krémhez kevesebb tejet adjunk, hogy ne legyen nagyon folyós. A palacsintakészítés céljára szolgáló tölteléket ne hagyjuk lehűlni, hanem a tűzről levéve azonnal kenjük a tésztára, hogy a palacsinta sokáig meleg maradjon.
A mákos töltelék bejglibe vagy palacsintába receptet Alice ajánlotta.
0 hozzászólás