Rizses karfiolleves hozzávalók:

40 dkg friss karfiol

1 evőkanál rizs

étolaj

1,2 liter víz

liszt

petrezselyem

fűszerpaprika

vegeta

Rizses karfiolleves elkészítése:

40 dkg friss, fehér karfiolt zöldjétől megszabadítva szedjünk szét rózsáira, folyóvízben mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A torzsáját vastagon hámozzuk meg, és felszeletelve azt is adjuk hozzá. Szórjunk rá 2 dkg (1 evőkanál) előzőleg megmosott rizst, és egy zománcozott edényben 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig.

Utána öntsünk rá 1,2 liter vizet, tegyünk bele 1 mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 15 percig, amíg a karfiol megpuhul. Ekkor 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.

Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd a tűzről levéve tegyünk hozzá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen.

Ezután rántsuk be vele a levest, szórjunk rá 1 mokkáskanál vegetát, és forraljuk még kb. 5 percig. Melegen tálaljuk.

Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel. Sokan tejfölösen szeretik ezt a karfiol levest. Ebben az esetben tálalás előtt forraljunk bele 0,5 dl, előzőleg simára kevert tejfölt.

A leves sózásánál vegyük figyelembe, hogy a Vegeta és más ételízesítők eltérő mennyiségű sót tartalmaznak.

Ezen a módon nem csak karfiolból, hanem 30 dkg brokkoliból is ízletes levest készíthetünk. Nyáron még finomabbá tehetjük mindkét levest, ha belefőzünk 1 zöldpaprikát, és 1 kisebb paradicsomot is. Télen kevés paprikakrémmel és paradicsompürével pótolhatjuk a nyári zamatokat.

A természetes ízek kedvelői a Vegetát el is hagyhatják.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc