Burgonyaleves hozzávalók:
25 dkg burgonya
5-5 dkg fehér- és sárgarépa
1 vöröshagyma
mokkáskanál köménymag
csipet só
1 evőkanál étolaj
fűszerpaprika
őrölt bors
csokor petrezselyem
zellerzöld
zöldpaprika
paradicsom
Burgonyaleves elkészítése:
A krumplileveshez a 25 dkg mosott burgonyát hámozzunk meg, és újból megmosva vágjuk kb. 1,5 centiméteres kockákra. Utána szeleteljünk fel 5 dkg előzőleg megtisztított sárgarépát, valamint 5 dkg fehérrépát. Egy diónyi vöröshagymát aprítsunk fel, szórjunk rá egy csipet sót, negyed mokkáskanál köménymagot, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre.
Tegyük hozzá előbb a zöldségeket, majd kicsit később a burgonyát, és ezzel is dinszteljük néhány percig. Utána keverjünk hozzá negyed mokkáskanál fűszerpaprikát, egy csipet őrölt borsot, és engedjük fel 1,3 liter vízzel.
Egy kis csokor petrezselymet és egy szál zellerzöldet mossunk meg, csavarjuk fel, fehér cérnával kötözzük össze, majd 1 zöldpaprikával és 1 kisebb paradicsommal együtt dobjuk a levesbe. Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 20 percig, amíg a fehérrépa megpuhul.
Télen hosszabb idő kell a zöldségek puhára főzéséhez, ezért a burgonyát 5 perccel később helyezzük a főzővízbe.
Ha kész, a paprikát, a paradicsomot, valamint a petrezselyemcsomót szedjük ki egy tányérra, és mielőtt kidobnánk, a levét kanállal nyomkodjuk bele a levesbe.
A burgonyalevest melegen, csipetkével tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás