Finomfőzelék vegyes zöldségekből hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
25 dkg karalábé
1 evőkanál olaj
1 púpozott mokkáskanál só
fél mokkáskanál barna cukor
25 dkg kifejtett zöldborsó
2 púpozott evőkanál liszt
olaj
egy csokor petrezselyem
1 dl tejföl
1,5 dl hideg tej
Finomfőzelék vegyes zöldségekből elkészítése:
A zöldséges finomfőzelékhez 25 dkg sárgarépát és 25 dkg karalábét tisztítsunk meg, vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra, és 1 evőkanál olajon, 1 púpozott mokkáskanál só, valamint fél mokkáskanál barna cukor hozzáadásával dinszteljük pár percig.
Utána engedjük fel 4 dl vízzel, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg félig megpuhul.
Ekkor adjunk hozzá 25 dkg kifejtett zöldborsót, és főzzük a zöldségeket teljesen puhára. (Ha mirelit borsót használunk, akkor csak 15 perc után tegyük bele, és a felöntővizet 3,5 deciliterre csökkentsük.)
Végül 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.
Keverjünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.
Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1,5 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt zöldségekhez.
Gyakran megkeverve főzzük még kb. 5 percig, hogy besűrűsödjön.
A sűrítést végezhetjük habarással is. Hüvelyes borsóból 0,5 kg szükséges hozzá.
Melegen, feltéttel tálaljuk. Gombás szójafasírttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze.
A zöldséges finomfőzeléket hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel. Az ínyencek egyébként a karalábéval együtt 10 dkg rózsáira szedett karfiolt is tesznek a finomfőzelékbe. Ebben az esetben a zöldborsó mennyiségét arányosan csökkentsük.
0 hozzászólás