Kelkáposzta-főzelék hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
20 dkg burgonya
4 evőkanál olaj
4 dkg liszt
fél kávéskanál pirospaprika
Kelkáposzta-főzelék elkészítése:
A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra svágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra felkockázzuk. Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).
Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük.
Fedő nélkül, 10 percig szelíden forraljuk. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Feltétként pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.
0 hozzászólás