Szilvásgombóc hozzávalók:
20 darabhoz
1 kg burgonya
fél kg szilva
35 dkg liszt + a nyújtáshoz
13 dkg vaj/margarin
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg zsemlemorzsa
fahéjas porcukor
Szilvásgombóc elkészítése:
A szilvásgombóchoz a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6×6 cm oldalú négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a szilvás gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék szilvás gombócokat is hasonlóan kifőzzük.
1 adag: (5 gombóc) 3679 kJ/880 kcal
0 hozzászólás