Green bean bredie – zöldbabos bárány hozzávalók:

6-8 adaghoz

2 kg bárányhús, benne egy darab nyakkal (legjobb a merinói juh, a Karoo-fa ízhatásával)

25-50 g bárány farokból kivont zsír, vagy vaj

10 ml őrölt gyömbér

5 ml őrölt szegfűszeg

10 ml frissen őrölt paprika

5 fűszerbogyó vegyesen

1 rúd fahéj

6 nagy gerezd fokhagyma

10 ml só

3 nagy hagyma

4 nagy krumpli

szerecsendió

1-2 chili paprika

2-4 babérlevél

1,5-2 kg zöldbab

15 ml szárított borsfű, oregano, majoránna

1-2 citrom leve és reszelt héja

Green bean bredie – zöldbabos bárány elkészítése:

A húst áttöröljük egy ecetes ruhával, majd felkockázzuk, s a zsíron (közepes lángon) addig sütjük, pörköljük, amíg kicsit meg nem barnul. Ezután a húst kiszedjük a zsiradékból és félre tesszük. Az edényben maradt felesleges zsírt is kiszedjük (leszűrjük), s a lábasba egy fél csésze vizet öntünk – ezzel főzzük fel a hússütésből visszamaradt ízanyagokat.

Beletesszük a gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt paprikát, a fűszerbogyókat, a fahéjat, a fokhagymát, a sót, valamint az elősütött húst, s fedő alatt – lassú tűzön – 30 percig pároljuk.

Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a krumplit, a reszelt szerecsendiót, a chilit és a babérlevelet. Ha szükséges, vizet is töltünk hozzá, megkeverjük, és tovább pároljuk. 30 perc elteltével beletesszük a zöldbab egyharmadát, megkeverjük, s ha kell, pótoljuk a vizet is.

Újabb 30 perc elteltével ugyanígy járunk el a bab következő harmadával. 30 perc további párolás után mehet bele a zöldbab maradéka, s ekkor tesszük bele a borsfüves keveréket, valamint a citrom héját és levét.

Már csak addig pároljuk, amíg nem lesz minden puha, ekkor a chiliket kivesszük, s ha kell, még sózzuk, paprikázzuk. Rizzsel tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc