Orjaleves lúdgége tésztával hozzávalók:

5 személyre

1,5 kg húsos orja

25 dkg sárgarépa

25 dkg gyökér

10 dkg zeller

10 dkg karalábé

10 dkg kelkáposzta

5 dkg vöröshagyma

2 cikk fokhagyma

10 dkg paradicsom

10 dkg zöldpaprika

3 dkg só

pár szál sáfrányos szeklice vagy sáfrány

1 dkg egész feketebors

10 dkg vese

20 dkg velő

10 dkg lúdgége tészta

friss reszelt torma

Orjaleves lúdgége tésztával elkészítése:

Az orjalevest leginkább disznóvágások alkalmával készítik az alföldi (sváb) családoknál. A disznó hátgerincéből minden személyre 4 ujjnyi széles darabot kell vágni, ehhez minden személyre kb. 1 liter vizet használunk fel.

A friss húsos orjacsontot leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ha félig megpuhult a hús (kb.1óra)a habot leszedjük majd megsózzuk, beletesszük a megtisztított és ujjnyi hasábokra vágott zöldségeket.

A fűszereket, fokhagymát, vöröshagymát fűszerzacskóba kötjük és a levesbe helyezzük. Hogy a levesünk szép tiszta legyen, lassú tűzön (a fazék fedetlen, a gázláng takarékon) főzzük készre. A levesnek nem szabad rotyognia, még gyöngyöznie is csak alig. Ha szükséges, a levest utána ízesítjük.

Ha a leves elkészült, kiszedjük a húst és a zöldséget majd egy kis ideig pihentetjük (5 perc).

Külön edényben, enyhén sós vízben kifőzzük a lúdgége (csiga) tésztát, majd leszűrjük

Külön leforrázzuk a sertésvesét és -velőt, amit kevés húslében készre főzünk, utána kockára vágjuk a vesét.

Levesestálba tesszük a vesét a velővel, a hasábokra vágott vegyes zöldséggel, a külön főzött lúdgége (csiga) tésztával, és rámerjük a forró orjalevest.

Tálaláskor a levesbe színezőnek egy kis sáfrányt teszünk, tetejére friss petrezselymet szórunk. Az orjahúst bele is tehetjük a levesbe, vagy külön tálon a leves mellé tálaljuk.

A leves elfogyasztása után, a csontokról leomló hús kísérője az ecetes torma.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc