Hátszínszelet kapros lecsóval és burgonyafánkkal hozzávalók:
60 dkg hátszín
vöröshagyma
paradicsom
zöldpaprika
pirospaprika
1 csokor kapor
3 evőkanál olaj
őrölt feketebors
só
Burgonyafánk
20 dkg burgonya
12 dkg liszt
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
3 evőkanál tej
3 dkg vaj
só
olaj
Hátszínszelet kapros lecsóval és burgonyafánkkal elkészítése:
Az egytálételhez fólia alatt, húsverő kalapáccsal megütögetett hátszínszeleteket, sóval, borssal bedörzsölöm, s felhevaített olajon készre sütöm.
A visszamaradt olajban megfonnyasztom a vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, s azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Hozzáadom a zöldpaprikát majd néhány percig fedő alatt párolom. Végül a paradicsomszeleteket s a finomra vágott kaprot is beleteszem. Lefedve, kis lángon, keverés nélkül 10 percig párolom.
A kapros lecsót a hátszínszeletekre halmozom s burgonyafánkkal körítve kínálom.
A burgonyafánk elkészítése
A burgonyát meghámozom, kockára vágom s sós vízben megfőzöm. Leszűröm, burgonyanyomóval összetöröm. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztet összegyúrom a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozom a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztem.
A tésztát lisztezett deszkára helyezem, 2 cm vastagra kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatok belőle.
A tésztát bő, forró olajban kisütöm, de egyszerre csak néhány darabot teszek a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek.
Kiszedem, a felesleges zsiradékot lecsepegtetem.
0 hozzászólás