Tükörtojás zelleres burgonyapürében hozzávalók:
1/2 kg burgonya
1/2 kg zeller
1 dl tejszín
2 evőkanál citromlé
1 kiskanál fehérbors
5 dkg vaj
só
zsemlemorzsa
vaj egyéb dolgokra
5 tojás
zellerzöld
Tükörtojás zelleres burgonyapürében elkészítése:
A krumplis ételhez 1/2 kg burgonyát felkockázva felteszek főni, valamint 1/2 kg zellert is felkockázva külön edényben megfőzök. A megfőtt zellerről leöntöm a levet, amikor kicsit meghűlt hozzákeverek 1 dl tejszínt, 2 evőkanál citromlevet, 1 kiskanál fehérborsot és pépesre keverem (turmixolom).
Az elkészített burgonyapürébe(összedolgozva kézimixerrel a főtt burgonya, 5 dkg vaj, só esetleg egy tojást egészben) belekeverem a zellerkrémet és simára kavarom. Az elkészített burgonyapürét kivajazott sütőbe teszem meghintem zsemlemorzsával kevés vajat teszek a tetejére és halványsárgára sütöm.
Ezután a megsütött burgonya felszínén 5 mélyedést készítek vizes evőkanállal és a mélyedésekbe egy-egy nyers tyúktojást ütök, majd addig sütöm amíg a fehérje kemény lesz. A végén apóra vágott zellerzöldjével meghintem.
0 hozzászólás