Temesvári csirke hozzávalók:

2 kg csirkehús (mell és comb)

3 fej vöröshagyma

25 dkg füstölt vagy

40-50 dkg kolozsvári szalonna vagy 10 dkg sertésszalonna zsír

50 dkg zöldbab

30 dkg kész lecsó

3 teáskanál szegedi piros paprika

1 gerezd fokhagyma

2 dl víz vagy csontlé

Temesvári csirke elkészítése:

A szeletekre vágott füstölt, vagy kolozsvári szalonnát elősütöm. A sült szalonnát kiveszem egy kis tálkába. A hagymákat apróra vágom. A csirkehúst megtisztítom, enyhén besózom, és lisztben megforgatom, majd mindkét oldalát hirtelen pirosra sütöm és félreteszem.

A szalonnazsíron megfonnyasztom a hagymát és a tűzről levéve 3 teáskanálnyi fűszerpaprikát szórok rá, elkeverem, és felöntöm az egészet 2 dl vízzel vagy csontlével. Hozzáadom a zöldbabot a csirkehúsokat, ízesítem zúzott fokhagymával.

A forrástól számítva kb. 30 percig fedő alatt párolom. Amikor a zöldbab és a csirkecomb egyszerre puha (ha a zöldbab túlságosan zsenge volna, inkább tegyük a csirke combját 10-15 perccel korábban az edénybe). Az edényt leveszem a tűzről és belekeverem a kész lecsót. Visszateszem a tűzre és egy kis ideig együtt főzöm, hogy az ízek jól összeérjenek.

Ezután 5 dl tejfölben kb. 2-3 evőkanálnyi finomlisztet simára keverek egy edényben, (célszerű turmixgép használata mellett apránként szórni a lisztet a tejfölbe), majd fakanállal folyamatos keverés közben felöntöm a lecsós csirke levével. Amikor csomómentes az egészet visszaöntöm a főzőedénybe, amelyet ezt követően visszahelyezek a tűzhelyre és az ételt készre főzöm. Petrezselymes burgonyával tálalom, szalonnaszeletekkel díszítem.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc