Lekváros stíriai metélt hozzávalók:

40 dkg túró

15 dkg liszt

2 dl tejföl

12 dkg porcukor

5 tojás

5 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg mazsola

reszelt citromhéj

kevés zsemlemorzsa

Lekváros stíriai metélt elkészítése:

Az áttört tehéntúrót összegyúrjuk a liszttel, 2 tojással, 1 dl tejföllel és 5 dkg porcukorral. Egy pici sót is adunk hozzá, ami jól kihozza az édes ízt. Ezeket a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd amikor megfelelő állagú tésztát kapunk, akkor kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és fél centiméter széles metéltre vágjuk.

Ezután a tésztát sós vízben kifőzzük. 3 tojást szétválasztunk, és a sárgájukat összekeverjük a vajjal, 1 dl tejföllel, 5 dkg porcukorral, majd kevés reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és egy csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát és a 3 tojás habbá vert fehérjét. Ezután belekeverjük a kifőzött metéltet.

Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a tésztát. A tetejét elsimítjuk, és forró sütőben kb. 40 percig sütjük.

A desszertet vaníliás porcukorral meghintve vagy rumos baracklekvárral tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc