Dobostorta házilag hozzávalók:
8 szeletes kis tortához
Laphoz:
5 tojás
5 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
pici só
1/2 csomag sütőpor
3 dkg sütőmargarin
A krémhez:
5 tojás
5 evőkanál cukor
8 dkg holland kakaópor
20 dkg teavaj
1 evőkanál instant kávé
pár csepp rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
A cukros tetőhöz:
1 kiskanál sütőmargarin
3 evőkanál cukor
pár csepp citromlé
Valamint:
vaj a kések kenésére
pirított mandulalapok az oldalára
Dobostorta házilag elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverem, a fehérjét pici sóval, pici cukorral kemény habbá verem, a lisztet és a sütőport beleszitálom a sárgájás keverékbe, majd a fehérjehabot is beleforgatom (piskóta tészta).
Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm.
Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle (függ a tojások méretétől).
A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc).
Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.
Az oldalát kevés pirított mandulával díszítjük.
Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet. Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.
1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.
A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a margarinnal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.
Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal. Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom, mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.
Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.
Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.
0 hozzászólás