Újévi savanyú leves hozzávalók:
0,75-1 kg sertésláb és -farok
1 nagy sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 csomó zellerlevél
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
50 dkg burgonya
3 evőkanál étolaj vagy zsír
1 púpozott evőkanál liszt
2 evőkanál borecet
Újévi savanyú leves elkészítése:
A sertéslábakat és a farkat jól megtisztítom, megmosom és feldarabolom, 1,5-2 l hideg vízzel felöntve lassú tűzön főzöm.
A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítom, hosszában kettévágom. A vöröshagymát megtisztítom, félbe vágom. A fokhagymát is megtisztítom, de az utolsó vékony hártyát rajta hagyom.
A levesbe a forrástól számított 5-10. percben teszem bele az előkészített zöldségféléket, a zellerlevelet, sót, borsot. Az egészet lassú tűzön puhára főzöm.
A burgonyát meghámozom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. A levest leszűröm, a húst kicsontozom, a zöldségfélékkel együtt apró kockákra vágom és visszateszem a leszűrt levesbe. Hozzáadom a főtt burgonyát, és szükség szerint öntök hozzá a burgonya főzővizéből is.
A lisztet forró olajon megpirítom, öntök rá egy kevés hideg vizet, majd hozzáadom a levest, és még 5-10 percig lassan forralom. Szükség és ízlés szerint sózom, beleöntöm a borecetet. Készre főzöm.
A csorba leveshez apróra vágott petrezselyem zöldjét is adhatunk.
0 hozzászólás