Bableves cipóban hozzávalók:
20 dkg bab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál köménymag
30 dkg szálas savanyú káposzta
4 babérlevél
25 dkg füstölt hús
25 dkg szárazkolbász
1 evőkanál liszt
4 kicsi cipó
2 dl tejföl
Bableves cipóban elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz.
A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel.
Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.
A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a bablevesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet.
A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor a bab puha, beletesszük a kolbászt.
A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.
Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog!
Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk.
Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.
Amikor a bableves elkészült, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.
0 hozzászólás