Parajjal és velővel töltött tésztabatyu hozzávalók:
50 dkg paraj
35 dkg velő
kb. 45 dkg vaj
55 dkg rétesliszt
1 1/2 evőkanál só
8 dkg reszelt sajt
3/4 dl forró tej
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1 mokkáskanál őrölt cayenne bors
2 dl hideg víz
Parajjal és velővel töltött tésztabatyu elkészítése:
Forró vízben feloldjuk a szódabikarbónát, puhára pároljuk benne a parajt. Kihűlés után kinyomkodjuk belőle a vizet, és a parajt finomra vagdaljuk. Megolvasztunk 12 dkg vajat, hozzáadunk 4 dkg lisztet és 3 percig kevergetjük.
Feleresztjük forró tejjel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a parajt és a kb. 13 dkg vajban megpirított velőt. Összegyúrjuk a reszelt sajttal, illetve a sóval és a borsfélékkel.
Közben elkészítjük a tésztát: 50 dkg réteslisztet összegyúrunk 20 dkg, gőz felett meglágyított vajjal. Hozzáadunk 2 dl hideg vizet, fél evőkanál sót, és tésztát gyúrunk, melyet megtöltés előtt kb. 30 percen át pihentetünk.
Kinyújtjuk a tésztát, háromszög alakú darabokra vágjuk. Minden darabot megkenünk olvasztott vajjal, és ráhalmozunk egy evőkanál, a már előzőek szerint elkészített tölteléket.
A tésztadarabok három sarkát felhajtjuk, és ujjunkkal összecsippentjük, majd sütőtepsibe rakjuk. Tetejüket meglocsoljuk olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük, melegen tálaljuk.
0 hozzászólás