Töltött tyúkleves hozzávalók:

1 db 2 kg-os tyúk

őrölt fekete bors

4 szikkadt zsemle

2 tojás

1 csapott kiskanál majoránna

1 csokor petrezselyem

1 csirkemáj ledarálva vagy kaparva

4-5 sárgarépa

3-4 petrezselyemgyökér

kis darab zeller

1/2 karalábé

1 cikk kelkáposzta

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál egész fekete bors

1 kiskanál csipős paprikakrém

Töltött tyúkleves elkészítése:

A tyúkot megmossuk, leszárítgatjuk. Ujjunkkal a hasa felől, a mellénél a bőre és a hús közé nyúlunk, és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a helye a tölteléknek. Kívül, belül megsózzuk, megborsozzuk a hasüregét őrölt borssal is behintjük. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Ezután a tojásokkal, az elkapart májjal, a csapott kanál sóval, a mokkáskanál őrölt borssal, a majoránnával és a felaprított petrezselyemmel ízesítjük. Ezt a masszát a tyúk bőre alá töltjük.

Az így előkészített tyúkot egy akkora fazékba tesszük, hogy a levesben majd teljesen elmerülhessen. Annyi vizet öntünk rá, hogy duplán ellepje. A szárnyast fakanállal kissé megmozgatjuk, hogy alá is folyjon a vízből, különben leég. A zöldségeket megtisztítjuk, földaraboljuk, a húshoz adjuk.

A hagymát alaposan megmosva, héjától a fokhagymát tisztítva adjuk hozzá. Nagy lángon, a fazekat néha megrázva, a húslevest felforraljuk.

Ekkor kis lángra állítjuk, esetlegesen keletkező habját leszedjük, majd megsózzuk, az egész borssal, paprikakrémmel ízesítjük. Kis lángon, félig lefedve puhára főzzük.

Tálaláskor a levest a zöldségekkel adjuk asztalra, míg a főtt töltött tyúkot petrezselymes krumplival és savanyúsággal kínáljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 300 perc