Töltött tyúkleves hozzávalók:
1 db 2 kg-os tyúk
só
őrölt fekete bors
4 szikkadt zsemle
2 tojás
1 csapott kiskanál majoránna
1 csokor petrezselyem
1 csirkemáj ledarálva vagy kaparva
4-5 sárgarépa
3-4 petrezselyemgyökér
kis darab zeller
1/2 karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál egész fekete bors
1 kiskanál csipős paprikakrém
Töltött tyúkleves elkészítése:
A tyúkot megmossuk, leszárítgatjuk. Ujjunkkal a hasa felől, a mellénél a bőre és a hús közé nyúlunk, és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a helye a tölteléknek. Kívül, belül megsózzuk, megborsozzuk a hasüregét őrölt borssal is behintjük. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Ezután a tojásokkal, az elkapart májjal, a csapott kanál sóval, a mokkáskanál őrölt borssal, a majoránnával és a felaprított petrezselyemmel ízesítjük. Ezt a masszát a tyúk bőre alá töltjük.
Az így előkészített tyúkot egy akkora fazékba tesszük, hogy a levesben majd teljesen elmerülhessen. Annyi vizet öntünk rá, hogy duplán ellepje. A szárnyast fakanállal kissé megmozgatjuk, hogy alá is folyjon a vízből, különben leég. A zöldségeket megtisztítjuk, földaraboljuk, a húshoz adjuk.
A hagymát alaposan megmosva, héjától a fokhagymát tisztítva adjuk hozzá. Nagy lángon, a fazekat néha megrázva, a húslevest felforraljuk.
Ekkor kis lángra állítjuk, esetlegesen keletkező habját leszedjük, majd megsózzuk, az egész borssal, paprikakrémmel ízesítjük. Kis lángon, félig lefedve puhára főzzük.
Tálaláskor a levest a zöldségekkel adjuk asztalra, míg a főtt töltött tyúkot petrezselymes krumplival és savanyúsággal kínáljuk.
0 hozzászólás