Marbella fánk hozzávalók:
50 dkg liszt
3 evőkanál cukor
2 egész tojás + 1 tojás sárgája
2 dl langyos tej
25 g friss élesztő
3 csomag vaniliás cukor
1 csipetnyi só
Marbella fánk elkészítése:
Előszöris megerjeszted az élesztőt: egy kanál cukrot és kevés tejet adsz hozzá, elkavarod és a liszt közepébe öntöd, ahova már előre „ástál” egy kis gödröt.
Ha az élesztő megkelt, hozzáadod a jól elkevert tojásokat (2 egész tojás és a tojás sárgája), a maradék kristálycukrot, a vaniliás cukrot, a csipetnyi sót, majd egy fakanál segítségével jól elkavarod miközben fokozatosan hozzáadod a langyos tejet.
A kapott tésztát az asztalra borítod és addig gyúrod míg jó nyúlékonnyá válik. Gyúrás közben kezeidet lisztezned kell, hogy ne ragadjon hozzá, azonban ne ess túlzásba a vele.
A tésztát helyezd egy tálba és kb 30 percig hagyd pihenni (míg kétszeresére nő).
Ha ez is megvan, ismét a liszttel megszórt asztalra borítod, azonban mostmár nem kell gyúrnod. Egy vastagabb lapot nyújtasz belőle, és egy pohár segítségével, kerek formákat szaggatsz (minél kisebb annál jobb). A tészta maradványokat újra összegyúrod és formázod.
A kerek „fánkokat” további 10 percig az asztalon pihenteted, majd sülni teszed. Az olajnak forrónak kell lennie. Közepes tüzön sütöd. 2-3 fánkot süss egyszerre. Vigyázz, mert nagyon hamar sülnek. Én meglepődtem, mikor láttam mennyire hamar a felszínre emelkednek. Mindkét oldalán megsütöd, majd egy nedvszívó papírra szeded ki.
Ha meghűltek, meghinted porcukorral. Melegen és hidegen is tálalható.
A receptet Pocahontas ajánlotta.
0 hozzászólás