Szezámmagos zsömle hozzávalók:

2,6 dkg friss élesztő

4 kanál liszt

1 dl víz

30 dkg liszt

2 dl langyos víz

3 dkg cukor

3,5 dkg vaj

1 dkg só

40 dkg liszt

1-20 dl víz

tej, szezámmag, nigella mag

Szezámmagos zsömle elkészítése:

Keverd össze az élesztőt 4 kanál liszttel és 1 dl vízzel, majd hagyd megerjedni. Szórj rá 30 dkg lisztet, illetve 2 dl langyos vizet, és gyúrd jól össze.

Hagyd egy órát kelni.

Keverj össze 3,5 dkg cukrot, 3,5 dkg vajat, 1 dkg sót, 40 dkg lisztet és 1-2 dl vizet (vagy amennyit kér, ez függ a liszttől is, a lényeg, hogy ne legyen túl ragadós).

Keverd össze mixerrel vagy gyúrd össze kézzel és nyújtsd ki.

A tésztából formázz zsömléket, terítsd le és hagyd kelni.

Egy óra múlva igazgasd el őket és hagyd még 35-40 percet állni.

Kend meg őket tejjel, ízlés szerint szórj rájuk szezámmagot vagy nigella magot és előmelegített sütőben  (ne felejts el betenni egy tál vizet a sütőbe) süsd a zsömléket pirosra (kb. 40 percig).


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 180 perc