Andalúz fokhagymaleves (ajo blanco, fehér gazpacho) hozzávalók:
20 dkg nyers mandula
15-20 dkg előző napi kenyér
2 nagy gerezd fokhagyma
1 kis pohár olivaolaj
1 kiskanálnyi fehér borecet
1 l hideg víz
só
petrezselyem (díszítésnek)
pirított kenyérkockák
fehérszőlő szemek (héja nélkül)
mazsola
darabokra szeletelt zöld alma, vagy kockákra aprított sárgadinnye
Andalúz fokhagymaleves (ajo blanco, fehér gazpacho) elkészítése:
A mandulát fövő vízbe tesszük két percre, majd kivesszük és megtisztítjuk a héjától.
A kenyeret néhány percig hideg vízben áztatjuk.
A kinyomkodott áztatott kenyeret, a megtisztított fokhagymagerezdeket, a megtisztított mandulát,az olivaolajat,a sót és az ecetet egy edényben mixerrel jól összedarabolunk és kikeverjük.
Ha nem mixerrel aprítjuk össze a hozzávalókat, akkor a fokhagymát és a mandulát tegyük egy famozsárba és dörzsöljük szét alaposan, keverjük hozzá lassan az olajat, a kenyeret, a sót és az ecetet.
Az így elkészített krém majonéz sűrűségű lesz.
Ezután lassan hozzáöntjük a hideg vizet, amíg krémleves állagú lesz, majd tálalásig hűtőbe tesszük.
Apróra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Feltétlenül adjunk hozzá héjazott, kimagvalt szőlőszemeket, mazsolát, esetleg sárgadinnyekockákat, vagy zöldalma darabkákat.
0 hozzászólás