Karamelles gyümölcstorta hozzávalók:
4 birsalma
4 alma
200 g aprított és pirított dió
12 tojás
21-22 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 l tej
500 ml tejszín
fahéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
vanília
rum
½ kiskanál só
1 evőkanál olaj
1 evőkanál margarin
½ csomag szódabikarbóna amit feloldunk 1 evőkanál ecettel
1 sütőpor
Karamelles gyümölcstorta elkészítése:
Egy magasabb tálat használjunk amiben meg tudunk olvasztani 4-5 evőkanál cukrot amíg barna nem lesz.
A tál minden oldalát megkenjük az olvasztott cukorral és hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt bekenjük a tál minden oldalát vajjal és az aljára elhelyezzük a felszeletelt almákat.
A 4 birsalmát kisebb darabokra vágjuk majd 2 evőkanál cukorban pirítjuk, amíg puhák nem lesznek, majd hagyjuk kihűlni. A diót összetörjük és megpirítjuk.
A torta első rétege
Felverjük 8 tojás fehérjét 8 evőkanál cukorral majd hozzáadjuk a reszelt citromot és a vaníliát.
A fentebb előkészített tálban összekeverjük a tejjel megfelelő lángon.
Az karamell krém abban a pillanatban van kész amikor sötét barna színe nem lesz, leválik a tál oldaláról és ha megtapogatjuk a tetejét, akkor nem ragad.
A torta második rétege
Az karamell krémre tesszük az előkészített birsalmákat és 100 g megtört diót.
A sütőben hagyjuk alacsony hőmérsékleten.
A torta harmadik rétege
Szétválasztunk 4 tojás fehérjét a sárgájától.
A sárgáját összekeverjük a sóval és az olajjal.
A fehérjét felverjük habnak 4 evőkanál cukorral (lehetőleg porcukor), amíg megdermed.
Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, a sütőport és jól összekeverjük alulról felfelé.
A sárgájához hozzáadjuk a szódabikarbónát és egy evőkanál ecetet.
Az összetétel meg fog növekedni és hab lesz belőle.
Hozzáadjuk a fehérjéhez és óvatosan összekeverjük egy kis rummal.
Az összetételt rátesszük a már meglévő 2 rétegre és még hagyjuk pár percet a sütőben amíg színt nem kap.
A tortalapot felfordíthatjuk egy tányérra 15-30 perccel azután, hogy kivettük a sütőből (tedd a tányért a formához majd fordítsd fel), majd hagyjuk kihűlni.
A legjobb lenne ha csak másnap díszítenénk, mert az égetett cukor és a gyümölcsök nagyon ízletes szirupot eresztenek, ami eláztatja majd az alatta levő réteget.
A tejszínt jól felverjük és miután a torta kihűlt (hogy ne olvadjon meg a hab), rátesszük. Színes gyümölcsökkel díszítjük vagy cukrot olvasztunk és hozzaáadunk 100 g megmaradt diót. Majd az összetételt gyorsan egy vágódeszkára helyezett alufóliára öntjük. Hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt egy tésztanyújtóval összetörjük és a hab tetejére szórjuk, nagyon ízletes és ropogós.
A karamelles gyümölcstorta receptet culinar-bh ajánlotta.
0 hozzászólás