Ünnepi töltött báránycomb hozzávalók:

kb 2,5 kg hátsó báránycomb egészben

1 citrom

3 tojás

1 nagy fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

40 dkg vegyes zöldség

10 dkg sütni való kolbász

25 dkg darált hús

1 csipetnyi

őrölt szerecsendió

20 dkg szeletelt bacon

1 dl olaj

2 dl száraz fehérbor

2-3 dl húsleves

1 k.kanál szárított rozmaring

só, őrölt bors

Ünnepi töltött báránycomb elkészítése:

A báránycombot gondosan megtisztítjuk, eltávolítjuk a hártyákat, inakat.

A citrom levével jól bedörzsöljuük, fél órát állni hagyjuk.

Közben a 2 tojást sós vízben keményre főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk.

A töltelékhez kinyomjuk a héjából a kolbászmasszát, majd a maradék 1 tojással a szárított rozmaringgal meg az áttőrt fokhagymával együtt a darált húshoz (mely lehet sertés vagy baromfihús) adjuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A bárányhúst leöblítjük, szárazra töröljük.

Hegyes késsel a belső combrészből kifejtük a csontot.

A húst kihajtjuk, kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk.

A széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva a hús közepébe halmozzuk a tölteléket. Belenyomkodjuk a felezett kemény tojásokat, ráhajtjuk a hússzeleteket és körben jó erős cérnával összevarjuk.

Vékony zsineggel is átkötözzük, a tetejét szalonnaszeletekkel borítjuk be, a tepsibe fektetjük.

A hasábokra vágott zöldséget, meg az elnegyedelt vöröshagymát a hús mellé szórjuk. Meglocsoljuk az olajjal és a borssal, majd a 200C°-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Ezután aláöntjük a húslevest (lehet leveskockából is), és az egész tepsit letakarjuk alufóliával. Időnként a fóliát levéve saját levével locsolgatjuk, pároljuk 60-90 percig.

A végén a tetejét pirosra sütjük.

A cérnát és a zsineget eltávolítjuk, majd felszeleteljük.

Az ünnepi töltött báránycomb melegen is finom, de nagyon jól mutat hidegen is a húsvéti vendégvárótálon.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 180 perc