Nagyapáink elixírje hozzávalók:
1 kg keserű cseresznye
1 kg meggy
500 g som
500 g áfonya
2 kg cukor
2 l alkohol
keserű cseresznye magvak
1 l vodka
Nagyapáink elixírje elkészítése:
A gyümölcsöket megtisztítjuk száraiktól és leveleiktől, majd több léről megmossuk. Egy nagy demizsonba tesszük, rétegesen, minden rétegre cukrot teszünk, legfelülre pedig a zúzott cseresznyemagok kerülnek.
Erjedni hagyjuk három hétig, közben mozgatni kell a demizsont, hogy a gyümölcs jól elkeveredjen, a szirup ellepje azt és az erjedés egyenletes legyen.
Az alkoholt elkeverjük a vodkával, tehetünk hozzá kevés vizet, ha túl erős. A keveréket ráöntjük a gyümölcsre és jól bedugaszoljuk.
Szellőző, sötét szobába tesszük. 10 literes demizsont használjunk, mert a gyümölcs sok helyet foglal és a szirup nagyon erős.
0 hozzászólás