Almás gyöngytyúk hozzávalók:

1 gyöngytyúk lábai és melle (a szárnyait is lehet használni)

3 savanykás alma (jonatán)

40 g vaj

1 kiskanál oliva olaj

1 kanál cukor

300 ml szárnyas leves (én gyöngytyúkot használtam erre is)

só, bors

ha szükséges, 1 kiskanál keményítő a szósz sűrítéséhez

2 kanál tejföl (választható)

Almás gyöngytyúk elkészítése:

A gyöngytyúkot ízlés szerint vágd fel (én eltávolítottam a csontot róla és kettőbe vágtam). Fűszerezd be sóval és borssal, önts rá egy kanál olajat, fóliázd be és éjszakára hagyd a hűtőben.

Másnap olvaszd meg a vajat egy nagyobb serpenyőben és tedd bele a húsdarabokat, ezeket középfokon süsd pirosra. Miközben a hús pirosra sül, távolítsd el az almák csutkáit. Felén hagyd rajta a héját, feléről pedig hámozd le. A héjas almákat vágd vékony szeletekre, a meghámozottakat pedig kockákra.

Amint a hús pirosra sült, vedd ki a serpenyőből és tartsd melegen, fedd le. A megmaradt zsírban először párold meg a hámozatlan almákat, amíg arany színt nem kapnak és könnyen szét nem omlanak. Aztán vedd ki az almaszeleteket és csorgasd le róluk jól az olajat, ezt is fedd le és tartsd melegen.

A serpenyőbe tedd bele a cukrot és a kockára vágott almát. Folytonosan kavard, amikor pedig elkezd karamell illata lenni, add hozzá a melegen tartott húst az eresztett lével együtt. 2-3 percig párold, majd öntsd rá a levest. Fedd be és alacsony fokon főzd 40-60 percig, amíg a hús jól meg nem fő. Ha szükséges, még adj hozzá egy kis meleg levest (vagy vizet). Ha kész, vedd ki a húst és tartsd melegen, az almát passzírozd át, és ha túl hígnak tűnik (az enyém elég sűrű volt) fel lehet sűríteni egy kanál vízben feloldott keményítővel. A keményítőt tedd bele a szószba, kavard össze jól és főzd még egy kicsit. Ízlés szerint akár két kanál tejfölt is adhatsz hozzá. Én azzal is megelégedtem, hogy sóval és borssal ízesítsem a szószt. Tedd bele a szószba a melegen tartott húst és főzd fel.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 80 perc