Pászka édestúróval és mazsolával hozzávalók:
Tészta:
500 gr fehérliszt 000
25 gr friss élesztő
150 ml tej
2 tojássárgája
2 tojás
120 gr cukor
1 vaníliás cukor
citrom reszelt héja
100 gr vaj
100 gr mazsola
50 gr dió/mandula apróra zúzva
Mazsolás édestúró krém:
500 gr friss tehéntúró
4 tojás
150 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kanál reszelt citomhéj
100 gr vaj
1 kanál gríz
1 kanál liszt
1 fél kiskanálnyi sütőpor
100 gr mazsola
3–4 kanál rum
Pászka édestúróval és mazsolával elkészítése:
Az élesztőt feloldjuk 1 kanál kristálycukorral és egy tojássárgájával 2–3 kanál langyos tejben. Addig kavarjuk amíg jól összeáll, aztán adunk hozzá 1–2 kanál lisztet, hogy olyan állaga legyen, mint a tejfölnek. Letakarjuk és meleg helyre tesszük 5-10 percre, amíg megkel.
Időközben feloldjuk a cukrot a langyos tejjel, aromásítjuk a vaníliás cukorral és habot verünk a tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval.
A megkelt masszát összekeverjük a megmaradt liszttel, langyos tejjel, 2 tojássárgájával, a megolvasztott fél margarinnal és tojásfehérjéből vert habbal. Jól összekeverjük, amíg homogén alapot nem kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával és meleg, huzattól védett helyre tesszük 30 percig, amíg duplájára meg nem kel.
A megkelt tésztához adjuk a citrom reszelt héját, a rumba áztatott mazsolát, az apróra vágott mandulát. A tésztát addig gyúrjuk, ameddig a mazsola és a mandula egyenletesen el nem keverednek benne, közben teszünk hozzá egy kis vajat.
Utoljára az olvadt vajat tesszük hozzá. Mostmár nem gyúrjuk a tésztát, hanem addig dagasztjuk, míg az olvadt vajat be nem szívja. Ismét letakarjuk a konyharuhával, de csak 10–15 percet hagyjuk kelni.
Habot verünk a tojásfehérjéből a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a citom reszelt héját és a rumba áztatott mazsolát. Óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne essen össze és félretesszük.
Az édestúrót összekeverjük a grízzel, a liszttel és a sütőporral. A tojáskrémhez hozzáadjuk az édestúrót, a liszet és a habbá kevert vajat. Mindezeket összekeverjük egy fakanállal, amíg jól összeállnak. 10 percet hagyjuk kelni.
A túrókrémet óvatosan ráöntjük a megkelt tésztára, de vigyázva, hogy ne essen össze. Lekenjük a tetejét tojással, megszórjuk mandulával és kellő hőfokon előmelegített sütőben 55–60 percig sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, aztán kivesszük a tálból és megszórjuk porcukorral.
Az édestúrós-mazsolás pászka receptet raducristina ajánlotta.
0 hozzászólás