Pászka édestúróval és mazsolával hozzávalók:

Tészta:

500 gr fehérliszt 000

25 gr friss élesztő

150 ml tej

2 tojássárgája

2 tojás

120 gr cukor

1 vaníliás cukor

citrom reszelt héja

100 gr vaj

100 gr mazsola

50 gr dió/mandula apróra zúzva

Mazsolás édestúró krém:

500 gr friss tehéntúró

4 tojás

150 gr cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál reszelt citomhéj

100 gr vaj

1 kanál gríz

1 kanál liszt

1 fél kiskanálnyi sütőpor

100 gr mazsola

3–4 kanál rum

Pászka édestúróval és mazsolával elkészítése:

Az élesztőt feloldjuk 1 kanál kristálycukorral és egy tojássárgájával 2–3 kanál langyos tejben. Addig kavarjuk amíg jól összeáll, aztán adunk hozzá 1–2 kanál lisztet, hogy olyan állaga legyen, mint a tejfölnek. Letakarjuk és meleg helyre tesszük 5-10 percre, amíg megkel.

Időközben feloldjuk a cukrot a langyos tejjel, aromásítjuk a vaníliás cukorral és habot verünk a tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval.

A megkelt masszát összekeverjük a megmaradt liszttel, langyos tejjel, 2 tojássárgájával, a megolvasztott fél margarinnal és tojásfehérjéből vert habbal. Jól összekeverjük, amíg homogén alapot nem kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával és meleg, huzattól védett helyre tesszük 30 percig, amíg duplájára meg nem kel.

A megkelt tésztához adjuk a citrom reszelt héját, a rumba áztatott mazsolát, az apróra vágott mandulát. A tésztát addig gyúrjuk, ameddig a mazsola és a mandula egyenletesen el nem keverednek benne, közben teszünk hozzá egy kis vajat.

Utoljára az olvadt vajat tesszük hozzá. Mostmár nem gyúrjuk a tésztát, hanem addig dagasztjuk, míg az olvadt vajat be nem szívja. Ismét letakarjuk a konyharuhával, de csak 10–15 percet hagyjuk kelni.

Habot verünk a tojásfehérjéből a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a citom reszelt héját és a rumba áztatott mazsolát. Óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne essen össze és félretesszük.

Az édestúrót összekeverjük a grízzel, a liszttel és a sütőporral. A tojáskrémhez hozzáadjuk az édestúrót, a liszet és a habbá kevert vajat. Mindezeket összekeverjük egy fakanállal, amíg jól összeállnak. 10 percet hagyjuk kelni.

A túrókrémet óvatosan ráöntjük a megkelt tésztára, de vigyázva, hogy ne essen össze. Lekenjük a tetejét tojással, megszórjuk mandulával és kellő hőfokon előmelegített sütőben 55–60 percig sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, aztán kivesszük a tálból és megszórjuk porcukorral.

 

Az édestúrós-mazsolás pászka receptet raducristina ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 180 perc