Tejfölös sertéspaprikás spenótos gombóccal hozzávalók:
Tejfölös sertéspaprikás
600 g sertéshús
2 kisebb fej hagyma (vagy 1 nagyobb)
1 darab paprika
2 paradicsom
4 evőkanál étolaj
2 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
só, bors
2 dl tejföl +1 dl a tálaláshoz
1 evőkanál liszt
Spenótos gombóc
200 g főtt, pürésített spenót
400 g liszt (én fehér- és teljes kiőrlésű lisztkeverékét használtam)
2 tojás
200 ml tej (a liszt minőségének függvényében lehet, hogy több tejre lesz szükség)
2 evőkanál olaj
Tejfölös sertéspaprikás spenótos gombóccal elkészítése:
Tejfölös sertéspaprikás
A húst megmossuk, majd szárazra töröljük, eltávolítjuk a zsír- és bőrdarabkákat, apróra felkockázzuk (kb. 3 cm-es darabokra).
A hagymát megpucoljuk és a paprikával együtt felaprózzuk. A paradicsomot meghámozzuk, majd felkockázzuk.
A hagymát az olajban üvegesre pirítjuk, majd, miután az egészet levettük a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, borsot, sót, majd az egészet felöntjük 50 ml vízzel és visszatesszük a tűzre.
A hozzávalókat összekeverjük, majd 2-3 percig főzzük.
Ezután kerül bele a hús és az apróra vágott paprika. Mindezt jól összekeverjük, majd lefedjük, és kis lángon addig főzzük, amíg a sertéshús meg nem puhul.
Ha a hús és a zöldségek leve nem elegendő ahhoz, hogy az egész összefőjön, adhatunk hozzá vizet, de lehetőleg ne töltsünk 50 ml-nél többet.
Miután megfőtt a hús, a lisztet, a tejfölt és 100 ml vizet jól elkeverünk egymással, hogy csomómentes legyen.
A habarással felöntjük a zöldséges-húsos paprikás mártást és közepes tűzön 3-5 percig főzzük.
Spenótos gombóc
A vizet főni tesszük.
A lisztet egy tálba töltjük, a közepébe beletörjük a 2 tojást, a tejet és a spenótot. Jól összekeverjük.
Amikor a víz felforr, tegyünk hozzá egy kávéskanál sót, majd egy evőkanál segítségével szaggassunk gombócokat a keverékből, melyeket addig főzünk, míg fel nem jönnek a víz tetejére.
Miután megfőttek, szedjük ki, csöpögtessük le és helyezzük őket egy tálba, majd öntsük rá a két kanál olajat, és az egészet vegyítsük össze.
Miután a tejfölös sertéspaprikást levesszük a tűzről, egy mély lábosban tálaljuk, a tetejére pedig rátöltjük a maradék 1 dl tejfölt (ezt közvetlen tálalás előtt kell hozzáadni, addig is tároljuk meleg helyen).
A spenótos gombócot a paprikás mellé tálaljuk, körítésnek, vagy esetleg más ételek mellé, tetszés szerint.
A receptet nenearadu ajánlotta.
0 hozzászólás