Mazsolás-narancsos répatorta hozzávalók:
26 cm átmérőjű tortaformához:
25 dkg sárgarépa
15 dkg (ha van, barna) cukor
15 dkg dió
5 tojás
10 dkg (ha van, rétes) liszt
1 citrom
10 dkg mazsola (vagy aszalt meggy, áfonya, sárgabarack, illetve más aszalt gyümölcs ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás cukor
1/4 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanálnyi kandírozott narancs
1 kiskanál sütőpor
Mazsolás-narancsos répatorta elkészítése:
A sárgarépát finomra reszeljük, aztán belekeverjük a jól megmosott mazsolát és az apróra vágott kandírozott narancsot, valamint belereszeljük a citrom héját, aztán megcsöpögtetjük egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A diót nagyobb lyukú darálón megdaráljuk, vagy gépben nem túl finomra aprítjuk. A darabolt dióba belekeverjük a fahéjat és a vaníliás cukrot.
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a répás keveréket, a diót, aztán a lisztet. Jól összekeverjük. Ezután a répás masszába óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot.
A tésztát kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. (Addig kell sütni, amíg a közepébe szúrt tűre vagy villára már nem tapad nyers tészta.) Ha túl hamar barnul a teteje, le kell takarni alufóliával. Vigyázat, a kész sütemény nagyon puha, laza tésztájú, könnyen törik!
A megsült tortát rácsra borítva kihűtjük, aztán az alábbi bevonatok egyikével díszítjük.
– 20 dkg olvasztott fehér csokoládét kikeverünk pár csepp citromlével.
– 15 dkg porcukrot fényesre keverünk 2 evőkanál citromlével.
– 20 dkg mascarponét vagy más tejszínes krémsajtot kikeverünk 5 dkg porcukorral és 1 evőkanál citrom- vagy narancslével. (A citrom vagy narancs finomra reszelt héjából is keverhetünk a krémbe.)
0 hozzászólás