Fokhagymás ráktészta hozzávalók:

4 személyre:

25 dkg spagetti, vagy linguine-lapos változat (teljes kiőrlésű gabonából)

15-20 db garnéla rákfarok

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál szezámolaj

3-4 evőkanál szójaszósz (csökkentett sótartalmú)

1 db citrom

petrezselyem

tört bors

csipet chili (pehely)

Fokhagymás ráktészta elkészítése:

Tegyük fel főni a tésztavizet, majd, ha lobogva forr, tegyük bele a tésztát és főzzük fogkeményre (nem kell bele só, mert a szójaszósz önmagában elég sós).

Ha kifőtt a tészta szűrjük le és a további felhasználásig tegyük vissza az üres főzőedénybe.

Serpenyőben melegítsük fel a szezámolajat, majd pirítsuk meg benne a rákfarkak mindkét oldalát 1-2 percig és reszeljük rá a fokhagymát (lehet apróra szelve is, így kevésbé intenzív).

Facsarjuk rá a citrom felét, ízesítsük csipet tört borssal és leheletnyi chilivel.

Szedjük a serpenyőbe a mártásra a leszűrt tésztát, locsoljuk meg szójaszósszal (2-3 evőkanál után kóstoljuk meg, mivel elég sós, így ízlés szerint adjunk még hozzá) és szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, majd alaposan keverjük össze, melegítsük át a tésztát és tálaljuk.

 

Apró rákokkal is készíthető, de akár el is hagyható, úgy is finom a mártással a tészta.

Szezámolaj helyett használható olivaolaj is (így kevésbé intenzív ízű).

Ha a rákfarkakat hosszában kettévágjuk, akkor hő hatására spirál alakban összetekeredik és gazdaságosabban lehet adagolni 🙂

A képen látható tészta durum lisztből készült

 

A fokhagymás ráktészta receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc