Fekete-fehér csokitorta hozzávalók:
Csokis piskóta
70 g vaj
65 g porcukor
3 tojásfehérje
60 g süteményliszt keverék*
15 g kakaó**
*a süteményliszt-keveréket úgy kapjuk, hogy minden 95 g liszthez hozzáadunk 25 g kukoricakeményítőt és 5-6-szor átszitáljuk.
** a kakaót helyettesíthetjük liszttel, és a végén ételszínezéket adunk hozzá – ízlés szerint.
Fehér piskóta
85 g mandulaliszt
25 g süteményliszt
75 g porcukor
6 tojássárgája
3 tojásfehérje
10 g cukor
42 g olvasztott (de hideg hőmérsékletű) vaj
Csokis túrókrém
450 g túrókrém
170 g olvasztott tejcsokoládé
400 g édes sűrített tej
170 g olvasztott étcsokoládé
Csokoládé mousse
120 ml folyékony tejszín
170 g fehércsokoládé
240 ml tejszín
Fekete-fehér csokitorta elkészítése:
Csokis piskóta
Egy tálban összemorzsoljuk a vajat a cukorral. Egymás után hozzáadjuk a három (fel nem vert) tojásfehérjét úgy, hogy mindegyik után jól elkeverjük a tésztát, utána pedig hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaót.
Egy 24X43 cm-es méretű serpenyőbe sütőpapírt teszünk, és tetszés szerint mintázzuk (csíkokkal, vonalakkal, körökkel, pontokkal stb.) – ha úgy tűnik, hogy a massza időközben megköt, és nem tudunk tovább „rajzolni”, tartsuk 1-2 percig a masszát tartalmazó nylont meleg víz alá.
Ezután a tálcát helyezzük fagyasztóba, amíg megfagy a massza.
Miután megfagytak a csokis piskóta formák, 240°C fokig hevített sütőben süssük meg.
Fehér piskóta
Egy tálba szitáljuk vegyesen a mandulalisztet, a süteménylisztet és a porcukrot. Sorban adagoljuk hozzá a 6 tojássárgáját, mindegyik után jól elkeverve a tésztát.
Külön verjük habbá a 3 tojásfehérjét a 10 g cukorral. Ezt lassan hozzáadjuk a tojássárgás masszához, három részletben, és a végén az olvasztott vajat is belevegyítjük.
A kapott masszát ráöntjük a megfagyott kakaós piskótaformákra és 6-8 percre a sütőbe tesszük. Ne hagyjuk ennél tovább a sütőben, mert megég!!!
Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk egy keveset hűlni, és szórjuk be porcukorral.
Ezután borítsuk ki fejjel lefelé az asztallapra.
Vágjunk ki belőle egy 20 cm-es átmérőjű kört és az edény oldalainak megfelelő méretű piskótalapokat – amikor elkészítjük a tortaformát, vigyázzunk, hogy a díszítések a külső felületen legyenek.
Meg lehet tölteni ízlés szerint bármilyen krémmel.
Csokis túrókrém
Egy tálban szétmorzsoljuk a túrókrémet a 170 g olvasztott tejcsokoládéval. Hozzáadjuk a sűrített tejet, és jól elkeverjük.
A kapott massza felét egy másik tálba rakjuk, és a maradék krémhez hozzáadjuk a 170 g étcsokit.
A két krémet tetszés szerint helyezzük a tortaformába. Tehetjük őket egymásra, 2-2 kanállal mindkét krémből.
Ezután a csokis krémmel megtöltött tortát tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Csokoládé mousse
Egy edényben melegítsünk 120 ml folyékony tejszínt, és öntsünk rá 170 g darabolt fehércsokoládét. Addig keverjük, amíg meghűl, és kissé besűrűsödik.
Külön 240 ml tejszínből habot verünk. Ebből egy keveset kiveszünk, és belevegyítjük az olvasztott csokoládéba.
A fehércsoki keveréket elvegyítjük a tejszínhabbal, és óvatosan megkeverjük.
Ezzel töltjük meg a tortaformában a megmaradt részt.
Ízlés szerint díszíthetjük.
A csokitorta receptet Roxana ajánlotta.
0 hozzászólás