Gyümölcsös mozaiktorta hozzávalók:
Citromhab
1 tojás
2 kanál cukor
2 kanál keményítő
175 ml tej
1 citrom héja (én egy kis aromát használtam)
4 g zselati, egy nagy citrom levébe áztatva (én a Dr. Oetker porzselatinját használtam)
225 g tejszín
Zselatinmozaik
a zselatinhoz:
0,5 csomag kajsziízű zselatinpor
0,5 csomag szőlőízű zselatinpor
0,5 csomag eperízű zselatinpor
Kókuszos pana cotta
70 ml tejszín
90 ml tej
30 g cukor
80 g kókuszreszelék
4 g zselatinpor egy kanál vízbe áztatva
Málnapüré
3 g zselatin
fél citrom
200 g málna
2 kanál cukor
víz
Málnalap
2 tojás
0,5 kiskanál sütőpor
75 g cukor
1 kanál víz
1 csomag málnapuding (Dr. Oetker)
Gyümölcsös mozaiktorta elkészítése:
A torta elkészítésekor a krémeket ebben a sorrendben kell a formába önteni, majd rátenni a málnás piskóta lapot:
Citromhab
A citromhabhoz feltesszük főni a tejet. Közben hozzáadjuk a keményítőt a cukorhoz, majd az egészet a tojáshoz. Jól mixeljük össze a keveréket, míg eltűnnek a keményítőgöbök. Vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tejet a tojásos keverékhez. Az egészet visszaöntjük a lábosba, melyben főtt a tej, és kis lángon pár percig főzzük. Folyamatosan kevergetjük, míg a keverék besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéjat (én egy csepp aromát használtam, vízszerű, nem olajos), lefedjük és hűlni hagyjuk. Szitán átpasszírozom a krémet, hogy az esetleges göböket is kiszűrjem. Felverjük a habot, én édesítettem egy kanál porcukorral, és betesszük a hűtőbe. Mikor kész a krém, hozzákeverjük a habot és az olvasztott zselatint.
Zselatinmozaik
Minden zselatinfélét a megfelelő utasítások szerint készítünk el, 250 ml vízzel. Háromféle zselét kapunk, amit három külön tartóba teszünk, majd a hűtőbe. A tartók ne legyenek kicsik, hogy a folyadék ne legyen vastagabb 1,5 cm-nél.
Kókuszos pana cotta
A kókuszos pana cotta elkészítéséhez tejszínt feltesszük főni a tejjel és a cukorral, és addig kavargatjuk, míg elolvad a cukor. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és hagyjuk felforrni. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Én mielőtt leszűrtem robotgépet használtam, hogy jobban összeérjenek a tej és a kókusz ízei.
A mozaik elkészítése
Mikor kivesszük a zselatinos tartókat a hűtőből, meleg vízbe mártjuk egy pillantra, hogy a zselatin könnyebben kiessen a vágódeszkára. Én egy üveglapot használtam. Előkészítünk egy forró vizes poharat, hogy minden alkalommal belemártsuk a kést, mellyel kockákra vágjuk a zselatint. Mikor készen vagyunk, a kockákat a citromhab tetejére szórjuk, mely már kihűlt és a formába van téve. Végül bevonjuk a mozaikot kókusztejjel, de nem felejtjük el hozzáadni az olvasztott zselatint. Ugyanakkor pár kockát a tetejére is szórtam.
Málnapüré
200 g málnát felfőzünk 2 kanál cukorral és 1 kanál vízzel, míg a gyümölcsök szétesnek és elpárolog egy kis víz is. Hozzáadjuk a másik fél citrom levét is, és még 5 percig főzzük. A keveréket leszűrjük és hidegre tesszük. Mikor elég kemény a mozaik, rákenünk egy réteg málnapürét, amihez előzetesen hozzáadtuk az olvadt zselatint.
Málnalap
A tojásfehérjéket habbá verjük, és adunk hozzá cukrot is, hogy csillogóvá váljon. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vizet, a pudingport és a sütőport, majd fakanállal lassan összekeverjük az egészet. A pudingpor helyettesíti a lisztet, amire itt nincs szükségünk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (én ki is vajaztam és liszteztem), elegyengetjük a masszát, lefedjük alufóliával (hogy ne sárguljon meg a rózsaszín lap), és 15 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
A kihűlt lapot a málnapüré tetejére helyezzük. Nekem volt egy ugyanolyan átmérőjű tálcám, mint a tortaforma, amibe a krémeket öntöttem, de nagyobb formában is meg lehet sütni, majd levagdosni a széleit.
Éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap, hogy könnyebben leváljon a tálcáról, hajszárítóval megmelegítjük a tálca szélét.
Felverünk 225 g tejszínt, befedjük vele a tortát, az oldalait pedig kókuszreszelékkel díszítjük.
Az elkészítés sorrendje és tanácsok
A legjobb, ha a lapot készítjük el legelsőnek, majd a zselatinrétegeket, melyeknek szilárdnak és hidegnek kell lenniük. A krémeket ízlés szerint lehet elkészíteni, de a zselatin hozzáadása nélkül. Ezt mindig a krém formába helyezése előtt kell megtenni. Minden rétegnek meg kell dermednie, mielőtt a következő réteget rátesszük, főleg mielőtt a málnapürét tesszük rá, mivel a pana cotta fehér színe átveszi a málna színét.
Jó, ha hagyjuk a tortát egy éjszakán át dermedni. Így stabilabb és szebben lehet szeletelni. Másnap kiszedjük a formából, és díszítjük.
A gyümölcsös mozaiktorta receptet seima ajánlotta.
0 hozzászólás