Szilvás csiga kalács hozzávalók:

375 g liszt

1 tasak szárított élesztő

1 db tojás + 1 tojássárgája

100 g vaj

80 g cukor

300 ml tej

50 g marcipán (pótolhatjuk 2 evőkanál mandulával és mandula aromával)

75 g mák

10 g keményítő

750 g szilva

4 evőkanál méz

Szilvás csiga kalács elkészítése:

A lisztből, a lágy vajból, az élesztőből, a tojásból, a tojássárgájából, a sóból, 60 g cukorból és 150 ml langyos tejből tésztát gyúrunk. A tésztát letakarjuk, és hagyjuk kelni kb. 50 percig, amíg kétszeresére nő.

A marcipánt lereszeljük (vagy a mandulát) és elkeverjük a maradék cukorral.

100 ml tejet felforraljuk egy csipetnyi sóval és a mákkal, majd hozzáadjuk a marcipánt. A keményítőt egy kis vízben feloldjuk, és hozzáadjuk a mákos keverékhez.

A tésztát újra gyúrjuk, majd 40X30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.

Ezután a tésztát hosszában 3 csíkra szabjuk, majd minden csík közepét megtöltjük a mákos krémmel.

A széleket megnedvesítjük, és a tésztát hengerekké csavarjuk.

A hengereket csiga alakban egy kivajazott tortaformába (32 cm) helyezzük.

A szilvaszemeket kimagoljuk, és a hengerek közé, szintén csigaalakban beleszúrjuk a tésztába.

A süteményt megkenjük a maradék tejjel, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Végül kivesszük a kalácsot sütőből, és megkenjük mézzel.

 

A szilvás csiga kalács receptet raducristina ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 150 perc