Cònscia di zucchine (Marinált cukkíni) hozzávalók:
2 kg cukkini
1 evőkanál paradicsomszósz
100 ml fehér ecet
olaj a sütéshez
extra szűz olívaolaj
100 g fenyőmag
bazsalikom
menta
oregánó
3 gerezd fokhagyma
só, bors
Cònscia di zucchine (Marinált cukkíni) elkészítése:
A cukkinit vékony karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Konyhai papírtörlőre tesszük száradni. Az eredeti receptben a cukkiniket 24 órát kell hagyni állni, hogy minél több nedvességet veszítsen. Én 3-4 órát hagytam.
Felforrósítunk földimogyoró olajat és olívaolajat és megsütjük a karikákat.
Hagyjuk kissé kihűlni. Közben előkészítjük a mentaleveleket, a bazsalikomot, az oregánót, a paradicsomszószt, az ecetet, a sót, a borsot és az extra szűz olajat. Kicsit megpirítjuk a fenyőmagokat is. A paradicsomszószt felhígítjuk egy kevés ecettel, beletesszük a fokhagymát és a kézzel tépett leveleket, aztán a cukkinikre öntjük. Rátesszük a fenyőmagokat, egy kis őrölt borsot, kevés sót és jól összekeverjük. Töltünk rá az extra szűz olajból, de ne lepje el teljesen. Újra összekavarjuk, és a karikákat lenyomogatjuk, hogy a folyadék alján álljanak.
Ideális az lenne, ha tennénk rá egy súlyt és hagynánk ázni őket másnapig, majd a cukkiniket megforgatnánk. Én egyszerűen csak légmentesen lezártam az edényt, és betettem a hűtőbe.
A Còncia di zucchinet tehetjük kenyérre, vagy focaccia-ra (olasz kenyérlepény), fogyaszthatjuk köretként vagy előételként. Ha nem teszünk rá ecetet, akkor tálalhatjuk tésztához, vagy rizshez (tészta vagy rizssalátaként). Jól lehűtve tartsuk, annál finomabb minél tovább áll, de azért túl sokáig sem áll el.
Létezik nápolyi változata is: A fent említett hozzávalók mellett adunk hozzá mazsolát, kapribogyót, szardella filét, olívabogyót, zöldpetrezselymet és esetleg kevés csípős paprikát.
Padlizsánból is készíthetjük, az elkészítés módja ugyanaz.
0 hozzászólás