Rakott karfiol fehér mártással hozzávalók:

1 karfiol

1 darab paradicsom

10 darab bazsalikomlevél

400 g főtt sonka

4 gerezd fokhagyma

200 g reszelt sajt

200 g száraztészta

1 liter tej

1 evőkanál liszt

só, bors, szárított oregánó, olívaolaj

Rakott karfiol fehér mártással elkészítése:

Megmossuk a karfiolt, és rózsáira szedjük. Sós vízbe tesszük, és félig megfőzzük. Időközben előkészítjük a többi összetevőt. Megreszeljük a sajtot, felszeleteljük a sonkát és a paradicsomot. A bazsalikomleveleket megmossuk, és darabokra szaggatjuk.

A fokhagymagerezdeket egyben olívaolajban felmelegítjük. Nem pirítjuk barnára, csak egy kissé kesernyés íze lesz.

A forró és fokhagymaaromás olajba teszünk egy evőkanál lisztet, hagyjuk egy kicsit pirulni, majd tejjel feltöltjük. Megfűszerezzük (a sonka függvényében) sóval, borssal és szárított oregánóval. Hozzáadjuk a sonkát és a bazsalikomleveleket, elkeverjük, s egy keveset még főzzük.

A száraztésztát sós vízben roppanósra főzzük. Nem főzzük puhára, mert ezután szószba mártjuk. Amikor félig megfőtt kivesszük, és a mártásba teszzük.

A karfiolt egy edénybe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és paradicsommal díszítjük. Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 20 percig sütjük, majd a sütőt felhevítjük 250 fokra és bekapcsoljuk a ventillátort. Amikor megpirult, kinyitjuk a sütő ajtaját, és még 5-10 percig bent hagyjuk az ételt.

Tálalás előtt fel lehet melegíteni.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 50 perc