Makrahallal töltött paprika hozzávalók:
2 kg egész makrahal (vagy más óceáni hal)
300 g zöldpaprika
100 g rizs
150 g répa
400 g hagyma
150 g zeller
150 g petrezselyemgyökér
200 g olaj
2 tojás
100 g liszt
100 g paradicsompüré
1 kg friss paradicsom
vagy 500 g konzerv
200 ml fehér bor
2 szál csombor
50 g fokhagyma
2 csokor zöldkapor
cukor
bors és só
Makrahallal töltött paprika elkészítése:
A fagyasztott halakat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, belét és fejét eltávolítjuk, megmossuk, kifilézzük, csontjait kiszedjük és darabokra vágjuk. A csontokat megfőzzük kb 2 l vízben és leszűrjük (a csontlevet megtartjuk). A paprikákat kimagvaljuk, csúcsukat levágjuk, megmossuk és lecsorgatjuk.
A rizst megmossuk és megfőzzük 500 ml halcsontlében, aztán leszűrjük és vízzel leöblítjük, majd lecsorgatjuk. A répát, zellert, petrezselyemgyökeret és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, megmossuk és nagy darabokra vágjuk. A paradicsompürét felhígítjuk 150 ml halcsontlével. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
A zöldkaprot megmossuk és apróra vágjuk. A hagymát kicsit főzzük 100 ml olajjal és 100 ml halcsontlével. A haldarabokat összekeverjük a hagyma felével, és húsdarálón átdaráljuk. Ezt a masszát elkeverjük a rizzsel, 50 g paradicsompürével, a bors és a kapor felével, a tojásokkal és a sóval, majd simára kavarjuk.
A keverékkel megtöltjük a paprikákat. Egy edénybe 100 ml olajat öntünk és beleállítjuk a töltött paprikákat, nyílásukkal lefelé. Kb 5 percre forró sütőbe tesszük. Paradicsomos szószt készítünk répával, zellerrel és a maradék hagymával, melyet a maradék olajjal és fél liter halcsontlével főni teszünk. Hozzáadunk 150 ml halcsontlével elkevert lisztet, paradicsompürét, paradicsomot, bort, fokhagymát, csombort és sót. Amikor a zöldségek megfőttek, lehűtjük és leszűrjük.
A paprikákat leöntjük a szósszal és visszatesszük a sütőbe.
Amikor elkészült, tálcára tesszük, vagy tányérokba adagoljuk, kaporral díszítjük.
Melegen tálaljuk.
0 hozzászólás