Bohema hozzávalók:
Tésztalap
8 tojás
10 kanál cukor
2 kanál víz
4 kanál őrölt dió
10 kanál liszt
2 kanál kakaó
1 sütőpor
Hab
6 tojásfehérje
12 kanál cukor
1 kanál ecet
Krém
6 tojássárgája
200 g espresso kávé (nagyon tömény)
12 kanál cukor
300 g sótlan vaj
Szirup
500 g víz
5 kanál vaníliacukor vagy rum, ízlés szerint
Díszítés
500 ml tejszínhab felverve kevés cukorral
reszelt csokoládé
Bohema elkészítése:
8 tojássárgáját elkeverünk 12 kanál cukorral, és hozzáadunk 200 ml erős kávét, folyamatos kavargatás közben felforraljuk, amíg sziruppá nem válik. Műanyag fóliával letakarva hűlni tesszük. Miután teljesen kihűlt, összekeverjük 300 g felhabosított vajjal (a vajat csak fokozatosan tesszük hozzá)
8 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 10 kanál porcukrot, és tovább verjük, majd sorban hozzáadunk 2 kanál vizet, 8 tojássárgáját, majd a 10 kanál lisztet, melyhez előzőleg hozzáadunk 4 kanál diót és a sütőport. Az így kapott masszát kizsírozott és lisztezett tepsiben 20 percig sütjük.
Miközben a tésztalap sül, 500 g vizet 5 kanál cukorral főni teszünk, szirupot főzünk belőle. Miután megfőtt, hozzáadjuk a rumot vagy a vaníliát.
Felverünk 6 tojásfehérjét 12 kanál cukorral, és végül 2 kanál ecetet kavarunk hozzá.
Miután a lap megsült és a tojásfehérjét habbá vertük, kivesszük a lapot a sütőből és egyenletesen rátesszük a habot, úgy, hogy teljesen befedje. Újra betesszük a sütőbe 18-20 percre, addig sütjük, amíg a hab már nem ragad a kezünkhöz.
Óvatosan kivesszük a lapot a tepsiből, majd a forró sziruppal beáztatjuk. 1 órát hagyjuk, hogy hűljön és a szirupot magába szívja.
A kihűlt és sziruppal beitatott lap habos felét alumínium fóliával betakarjuk, ráteszünk egy tepsit, és átfordítjuk, úgy, hogy a tojásfehérjés hab alól kerüljön, ráteszünk még egy tepsit, és újra átfordítjuk, úgy, hogy a hab felül kerüljön. Levesszük az alumínium fóliát, és eldobjuk.
Ha ez megvan, befejezzük a sütemény összeállítását.
A habra egyenletesen rákenjük a kávés krémet, majd a kávés krémre a cukros tejszínt. Ahhoz, hogy keményre tudjuk verni, a tejszínhab, az edény és a habverő is hideg kell legyen).
A tejszínhabra csokoládét reszelünk.
0 hozzászólás