Kecskesajttal töltött nyúlgerinc vörösboros barna mártással és sült spárgával hozzávalók:

1 nyúlgerinc filézve a hasi lebenyével együtt

bors

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

100 g lágy kecskesajt (pl. Garabonciás La Colline rúd, zöldfűszeres)

200 ml vörösbor

2 új hagyma

1 répa

1 teáskanál méz

500 g zöld spárga

Kecskesajttal töltött nyúlgerinc vörösboros barna mártással és sült spárgával elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra, a nyúlhúst pedig előkészítjük (megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk). A megpucolt és összezúzott fokhagymát 2 két evőkanál jó minőségű extra szűz olívaolajjal (lágy legyen inkább) összekeverjük és a kiterített húst jól bedörzsöljük. Sózzuk, de csak minimálisan (a kecskesajt miatt). Pl. Garabonciás La Colline lágy kecskesajt használható. Az előkészített, befűszerezett húsra ráhelyezzük a kecskesajtot (a sajt rúdban volt, pont megfelelő méretű a nyúlhúshoz) és szorosan feltekerjük a húst. Húskötözővel meg lehet kötözni, bár e nélkül is megmarad a forma, ha elég szorosan tekertük fel. Hőálló üvegtálba tesszük és ráöntünk két dl jó minőségű vörös bort. A hús mellé kerül a két szál új hagyma. A hús külső felületét is megsózzuk picit és frissen őrölt borssal megszórjuk. Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

A sütési idő leteltével leöntjük a bort, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és visszatoljuk a sütőbe. A hőmérséklet már magasabb, 180 fok legyen. Itt sütjük további 5-10 percig, hogy a hús felülete kissé megpiruljon. Nagyon fontos, hogy ismerjük a sütőnket, mert könnyen kiszáradhat. A sütés végeztével 5-10 percig lefedve, a sütőből kivéve pihentetjük a húst a szeletelés előtt.

A leöntött bort a meghámozott és nagyon vékonyra felkarikázott répával, a sült újhagymákkal és a mézzel együtt felforraljuk és kb. 10 percig főzzük, hogy a répa megpárolódjon, a bor pedig kissé besűrűsödjön. Az egészet összeturmixoljuk, hogy krémes, lágy, ízes mártást kapjunk.

A spárgákat megtisztítjuk (alsó 3-4 cm-es darabot levágjuk, zöld spárgát hámozni nem szükséges) és serpenyőben kevés olajon megsütjük. Legjobb grillen lenne.

Tálaláshoz a húst óvatosan felszeleteljük, a mártást vékonyan a tányérra kenjük, ráhelyezzük a hússzeleteket, egy kevés lágy extra szűz olívaolajat cseppentünk rá, mellé tesszük a spárgát, nagy szemű jó minőségű sóval (pl. Maldon, akár a füstölt is lehet) picit megszórjuk, egy adag mártást, külön tálban a tányéron mellé helyezünk.

Különleges és nagyon finom nyúlhúsos egytálétel mindazoknak, akik szeretik az igényes fogásokat!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 75 perc