Szamócalekvár hozzávalók:
2 kg szamóca (vagy eper)
1,2 kg cukor
1 citrom leve
1-2 késhegynyi szalicil
Szamócalekvár elkészítése:
A szamócát lecsumázzuk, és nagyon alaposan, többször váltott vízben megmossuk. A szemeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágjuk, majd a cukorral egy nagy tálba tesszük.
Egy napig állni hagyjuk, ezalatt levet ereszt, amit leszűrünk (vízzel hígítva frissítőnek kínálhatjuk), és a gyümölcsöt egy hibátlan zománcú vagy rozsadementes lábosban a tűzre tesszük.
A citromlét beleöntjük, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek, és a lekvár besűrűsödik.
Végül a habját szűrőkanállal leszedjük, és a lekvárt tisztára mosott üvegekbe merjük. Két réteg celofánnal lekötjük, a rétegek közé csipetnyi tartósítószert is tehetünk. Az üvegeket szárazgőzben hagyjuk kihűlni, majd felcimkézve a kamrába sorakoztatjuk.
A császármorzsa és a rizskock szinte elképzelhetetlen e nélkül a lekvár nélkül.
0 hozzászólás