Sárgabarackdzsem hozzávalók:
2 kg sárgabarack
kb. 80 dkg cukor
1 mokkáskanál szalicil
Sárgabarackdzsem elkészítése:
A barackot megmossuk, majd három-négy darabonként forrásban levő vízbe mártjuk és a héját lehúzzuk.
A meghámozott gyümölcsöt kimagozzuk, húsát cikkekre vágjuk, és megmérjük. Minden kg barackhoz 50 dkg cukrot adunk, és egy ép zománcú vagy rozsadamentes edényben főzni kezdjük.
Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor tisztára mosott üvegekbe adagoljuk, a tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk.
Az üvegeket két réteg celofánnal vagy csavaros tetővel lezárjuk, majd szárazgőzben hagyjuk kihűlni. (Ha a celofán lezárást választjuk, akkor a tartósítószer kerülhet a két réteg közé is.)
A kihűlt üvegeket tisztára töröljük, felcimkézzük, és a kamrába állítjuk.
A sárgabarackdzsem süteményekbe, desszertekbe kiváló, de kifli- vagy kalácsfelfújt mellé vagy palacsintába is jól illik.
Ha a sűrűbb dzsemet kedveli a család, akkor celofánnal zárjuk le az üveget, ha a hígabbat, akkor csavaros tetővel.
Aki jobban szereti a sima lekvárt, mint a darabos dzsemet, a barackot magozás után ledarálhatja, majd a recept szerint főzheti tovább.
0 hozzászólás