Jancsi és Juliska házikója hozzávalók:
1125 g méz
375 g margarin
375 g cukor
1900 g liszt
5 kiskanál fahéj
3 kiskanál őrölt szerecsendió
4 tojás
2 csomag sütőpor
Díszítés
500 g porcukor
3 tojásfehérje
citromlé
kockacukor
élelmiszer színezékek: piros, sárga, sötétzöld és világos zöld
1-2 kanál kakaópor
8 egész mandula
pisztácia
színes díszek
ezüstös cukorgolyócskák
200 g kókuszreszelék
kandírozott cseresznye
Jancsi és Juliska házikója elkészítése:
Egy edényben, kis lángon megolvasztjuk a mézet, margarint és a cukrot, közben folyamatosan kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Kitöltjük egy lábasba, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat felverjük, majd a mézes elegyhez adjuk. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a sütőporral. Hozzáadjuk a mézes-tojásos elegyhez, és összegyúrjuk. Az így kapott masszát letakarjuk, 2 órát szobahőmérsékleten tartjuk.
Időközben kivágjuk a sablonokat, lehetőleg kartonpapírt használjunk. Kinyújtjuk a lapokat 4 mm vastagságúra, rátesszük a sablonokat, és kivágjuk a formákat.
Kartonpapír formáinkat felhasználva, annyi szívecskét és csillagot vágjunk, amennyire szükségünk lesz a díszítéshez. A hosszú csíkokat pizza vágó görgők segítségével vágjuk ki. A formákat 190ºC-on 10 percet sütjük.
Díszítés
Két fajta ecsetet használjunk egy szélesebbet, és egy keskenyebbet a részletek kidolgozásához.
Először kenjük be az ablaktáblákat pirossal, majd tegyünk rá egy-egy szeletke mandulát. Egyszerre ne készítsük el az egész mázat, használjunk kis mennyiségeket.
Hogy vastagabb elegyet kapjunk, verjük fel a tojásfehérjét cukorral és citromlével. Színezőkkel színezzük.
Miután az ablakokat fehérrel bekentük, és megszáradtak, tegyünk a mázba kakaót, és azzal rajzoljuk meg az ablakkereteket.
A fenyő elkészítéséhez használjunk kétféle árnyalatú zöldet, a golyócskákat a még nedves mázra tegyük.
Összeállítás
A habarcs elkészítéséhez porcukrot és citromlét használunk. Sütés közben a formák méretei megváltoznak, ezért késsel vagy konyhai ollóval igazítjuk ki.
Az első napon a homlokzat egyik oldalára felragasztjuk a kockacukrokat, miután az oldalakat összeillesztettük, ecset segítségével, mázzal kitöltjük.
Támasztéknak használhatunk erős állványzatot magas poharakból vagy kávésdobozokból.
A tetőt a végleges összerakás előtti napon készítjük el. Vigyáznunk kell vele, mert a díszítések miatt nehéz és törékeny lesz. Óvatosan bánjunk vele, hogy a fehér máz ne repedezzen meg. Ha mégis megrepedne, kijavíthatjuk porcukorból és citromléből készített mázzal, de csak akkor, mikor a házikót teljesen összeraktuk.
A tető felszerelése előtt, a házikót a legnagyobb mézes pogácsa lapra tesszük, és belülről összeragasztjuk. A tető hátára ráragasztjuk a kockacukrokat úgy, hogy összeilletéskor pontosan a homlokzaton lévő kockacukrokra kerüljenek, ezáltal a tető szilárdan fog állni.
A pontosság kedvéért a kerítés elkészítéshez vonalzót használunk. Miután megszáradt, a „területünk” szélére tesszük, fogvájóval rögzítjük, és az édes-savanyú ragasztónkkal megragasszuk.
Miután a fenyőt az udvarba ragasztottuk (a fenyőn levő csillagot egy fogvájó darabkával rögzítjük), bekenjük a ház peremét a friss mázzal, majd még frissen megszórjuk kókuszreszelékkel a kéményt, a házon lévő téglákat és a kerítést.
0 hozzászólás