Márványos keksz hozzávalók:

Fehér tészta

250 g liszt

60 g élelmiszer-keményítő

100 g porcukor

225 g vaj

1 teáskanál vanília eszencia

1 évőkanál reszelt citrom- vagy narancshéj

Barna tészta

200 g liszt

50 g élelmiszer-keményítő

100 g porcukor

55 g kakaó

225 g vaj

1 teáskanál vanília eszencia

kristálycukor vagy apró, színes drazsék a díszítéshez

Márványos keksz elkészítése:

A két tésztát külön kell elkészíteni. Mindkettő esetében, a hideg vajat verd habbá a porcukorral és a vanília eszenciával.

Mindkét tésztához add hozzá a száraz összetevőket.

Gyúrd meg a tésztákat és tedd 15 percre hűtőszekrénybe. Ezután helyezd a tésztákat az olajjal megkent munkafelületre.

Mindkét tésztát oszd fel 3 egyenlő részre.

Formálj a tésztákból téglalapokat a kezeddel (kb 12/17 cm). Tegyél egymásra kettesével két egyforma méretű, de különböző színű tésztát. Vágd őket kettőbe és tedd ismét egymásra.

A kapott tésztarétegeket tedd a hűtőbe 10-15 percre. Miután kivetted, lapítsd le őket újra, vágd megint kettőbe és tedd egymásra. Így kapsz három 8 rétegű tésztát.

A lelaposított tésztákat gyűjtsd össze (mintha egy sálat gyűjtenél össze hosszában), majd végezz egy-két facsaró mozdulatot, ellentétes irányba tekerve a tészták végeit.

Formázz hengert a tésztákból, forgasd meg kristálycukorban vagy kis drazsékban (ahogy akarod), majd tedd fél órára a hűtőbe.

Miután letelt az idő, vágj fél cm vastag szeleteket és tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd a tepsit a hűtőbe, a sütőt pedig melegítsd fel 165 Celsius fokra. Rakd a forró sütőbe a tepsit a hideg kekszekkel és süsd 15 percig.

Miután teljesen kihűltek, tárold őket egy jól lezárt dobozban vagy üvegben.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc