Tojásmentes cseresznyés pite hozzávalók:
24 cm-es sütőtálhoz
Tészta
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
12,5 dkg vaj
1 dl víz
8 dkg nádcukor
csipet fahéj
Töltelék
0,5 kg cseresznye
1 db lime reszelt héja -lehet citrom is
3 evőkanál nádcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál zabkorpa
Tojásmentes cseresznyés pite elkészítése:
Kezdjük a cseresznyés pite elkészítését azzal, hogy a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb), majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Mossuk meg és magozzuk ki a cseresznyét, szórjuk meg a cukorral, fahéjjal, a zabkorpával és a lime héjával, majd alaposan keverjük össze.
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat.
Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra.
A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő).
Ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a cseresznyés keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a pite tetejére a maradék tésztát.
Tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.
A cseresznyés pite receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás