Tojásmentes barackos-almás pite hozzávalók:

24 cm-es sütőtálhoz

Tészta

30 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt

12,5 dkg vaj

1 dl víz

8 dkg nyírfacukor

csipet fahéj

Töltelék

1 db alma

3 db őszibarack

1 db lime reszelt héja -lehet citrom is

3 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál mézeskalács fűszer

1/2 zacskó gluténmentes, vaníliás pudingpor

1 dl zabital

Tojásmentes barackos-almás pite elkészítése:

Kezdjük a barackos-almás pite elkészítését azzal, hogy a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb), majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

Mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöket, a barackot vágjuk csíkokra, majd kockára, az almát reszeljük a barackhoz.

Tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot, és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt (nem kell megfőzni).

Keverjük össze a 1/2 pudingport a zabitallal és adjuk a gyümölcsökhöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat.

Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra.

A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő).

Ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a pite tetejére a maradék tésztát.

Tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.

 

A barackos-almás pite receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc