Salmida féle kalács hozzávalók:

6 tojás

12 evőkanál cukor

6 evőkanál olaj

6 evőkanál víz

1 kiskanál sütőpor

9-10 evőkanál liszt

2 kiskanál citromlé

reszelt citromhéj

vanília cukor

esszenciák

kakaó

Salmida féle kalács elkészítése:

Szétválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájátol, s a fehérjét habosra verjük. Elkeverjük a cukrot a 6 evőkanálnyi vízben és 2 percig főzzük, s ezután fokozatosan ráöntjük a fehérjére, amit így tovább verünk. Hagyjuk hűlni kis ideig, s utána hozzáadjuk a citromlevet.

Újra verni kezdjük a fehérjét, amíg megkeményszik. Hozzáadjuk a tojássárgáját, s sorban hozzáadjuk az olajat és a sütőporral összekevert lisztet. Lassan adagolva hozzáadjuk az egészet a fehérjéhez, amit közbe tovább verünk.

A masszát beleöntjük egy kenyér sütésre alkalmas tepsibe, amit előzőleg kikentünk vajjal és beliszteztünk, vagy használhatunk sütőpapírt is.

Félretehetünk néhány kanálnyi masszát, amit összekeverhetünk kakaóporral (4 kanál masszához hozzáadunk 1 kanál kakaót), s elkenhetjük a kenyér tetején. 180-200 C-on sütjük 20-25 percig.

Miután kihűlt a tészta, megszórjuk porcukorral és felszeleteljük. Felszolgálható kávé mellé is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc