Salmida féle kalács hozzávalók:
6 tojás
12 evőkanál cukor
6 evőkanál olaj
6 evőkanál víz
1 kiskanál sütőpor
9-10 evőkanál liszt
2 kiskanál citromlé
reszelt citromhéj
vanília cukor
esszenciák
kakaó
Salmida féle kalács elkészítése:
Szétválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájátol, s a fehérjét habosra verjük. Elkeverjük a cukrot a 6 evőkanálnyi vízben és 2 percig főzzük, s ezután fokozatosan ráöntjük a fehérjére, amit így tovább verünk. Hagyjuk hűlni kis ideig, s utána hozzáadjuk a citromlevet.
Újra verni kezdjük a fehérjét, amíg megkeményszik. Hozzáadjuk a tojássárgáját, s sorban hozzáadjuk az olajat és a sütőporral összekevert lisztet. Lassan adagolva hozzáadjuk az egészet a fehérjéhez, amit közbe tovább verünk.
A masszát beleöntjük egy kenyér sütésre alkalmas tepsibe, amit előzőleg kikentünk vajjal és beliszteztünk, vagy használhatunk sütőpapírt is.
Félretehetünk néhány kanálnyi masszát, amit összekeverhetünk kakaóporral (4 kanál masszához hozzáadunk 1 kanál kakaót), s elkenhetjük a kenyér tetején. 180-200 C-on sütjük 20-25 percig.
Miután kihűlt a tészta, megszórjuk porcukorral és felszeleteljük. Felszolgálható kávé mellé is.
0 hozzászólás