Szeder lekvár hozzávalók:
9-10 dl lekvárhoz
1,25 kg fekete szeder
10 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
1 csomag Dzsemfix 3:1
Szeder lekvár elkészítése:
A szeder lekvárhoz az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
Alaposan mossuk meg a szedret, majd tegyük egy lábosba.
Adjuk a szederhez a cukrot és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni.
Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
A lekvárt a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára.
A szeder lekvár receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás