Formabontó klasszikus máglyarakás KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA hozzávalók:
4-5 személyre
6 db szikkadtabb kifli (papírforma szerint zsemlével kellene csinálni, de ez jobb)
2-3 nagyobb alma
4 tojás
24 dkg kristálycukor (8 evőkanál)
1 l tej
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet fahéj
pici rum
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 evőkanál barack lekvár
1 csomag vanilin cukor
1 citrom
Formabontó klasszikus máglyarakás KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA elkészítése:
A desszerthez az almákat megtisztítva (meghámozva és a közepét is kiszúrjuk) félbevágjuk, majd felszeleteljük.
Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk fahéjas porcukorral az almákat (pirítjuk, nem pároljuk-nem kompót készül).
Fogunk egy nagy szűrőt és egy akkora lábast, amibe nem esik bele, de oldala sem látszik ki. Felkarikázzuk kb. 1-2 cm-es darabokra a kifliket. Belehelyezzük a szűrőbe.
A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a kiflire öntjük úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol érje. Megismételhetjük a forrázást, ha nem érte mindenhol.
A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgáját felverjük a cukor felével, belekeverjük a citrom héját, majd a forrázott kifliszeletekhez adjuk. Óvatosan összekeverjük.
Keresünk egy magas peremű tepsit, kikenjük jó vastagon vajjal, majd megszórjuk a sütési felületen zsemlemorzsával. A kifliket egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy ne terítse be az egész tepsit hanem kb. a felét-harmadát. (A máglyarakás magasabb desszert, nem pite.) Erre helyezzük a pirított almaszeleteket (Az eredeti szerint két réteg kifli közé kell, de szerintem így jobb, gyorsabb és az íz ugyanaz.)
A lekvárt egy kisebb edénykében alaposan kikevergetjük, majd eloszlatjuk az almaszeletkéken. (Az eredeti máglyarakás recept szerint a lekvár egyharmadát kell csak rákenni és a maradékot a tojáshabhoz kell keverni.)
A tetejét meglocsoljuk rummal (csak egyhén, éppen hogy).
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, lassan sütve (nem kell letakarni) 25-30 percig sütjük.
Közben a cukor másik felével cukrászhabot keverünk (Azt jelenti hogy min. 15 percig verjük a habot beton keményre különben nem ér semmit – tapasztalat)
Amikor átsült a máglyarakásunk, kivesszük a sütőből és egyenletesen habkártyával rákenjük jó vastagon az egész hab mennyiséget.
Visszahelyezzük a sütőbe és nagyon figyelve halvány barna színre sütjük a habot a tetején. (Figyelni kell mert hamar leég.)
Amikor elkészült, kivesszük és szép kockákat (vagy kör alakot) vágunk ki belőle és tányérra helyezzük. Figyeljünk, mert a hab törik.
A desszertet díszíthetjük almával és citromfűvel vagy mentával. Esetleg rakhatunk a tányérra baracklekvár pöttyöket.
0 hozzászólás