Jókai jellegű bableves KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA hozzávalók:
1 szál füstölt kolbász
fél csontos füstölt csülök
fél liter tejföl
só, pirospaprika (tetszés szerint: kömény, bors, babér)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 szál répa
1 szál petrezselyem gyökér
30 dkg tarka bab
liszt a habaráshoz
pár szál petrezselyem
1 kanál zsír
Jókai jellegű bableves KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA elkészítése:
Az előző nap átmosott beáztatott babot még egyszer átnézzük átmossuk. Majd felrakjuk főni hideg vízben a füstölt hússal, a fűszerekkel (kivéve pirospaprika) és a zöldségekkel.(Főzési idő 2-3 óra lefedve).
Amikor megfőtt, megkóstoljuk és ízesítjük ha kell, majd kivesszük a húst és a zöldségeket, ezután tejfölös habarással behabarjuk majd kiforraljuk. A húst és a zöldségeket egyenlő arányban daraboljuk és elosztjuk, rámerjük a levest.
Közben nagyobb darabokra vágjuk a kolbászt és beirdalva hirtelen megsütjük majd a bableveshez adjuk. A pirospaprikából vízből és zsírból paprikaszínt csinálunk, majd a leves tetejére tejfölt és a paprikaszínt öntünk.
Egy hagyományos mélytányérban szolgáljuk fel. Először a levest szedjük ki, utána ráhelyezzük a kolbászt és a jókai bablevest meglocsoljuk tejföllel, paprikaszínnel.
0 hozzászólás