Paradicsomlé télire hozzávalók:
3-5 kg paradicsom
1/2 liter olaj
üvegek
passzírozó
tölcsér
celofán
Paradicsomlé télire elkészítése:
A befőzéshez a paradicsomokat többször átmossuk. Szintén az üvegeket is.
Amikor megvagyunk a paradicsomot tisztítjuk, kivágjuk a csumáját és félbe vagy nagyobb több cikkbe vágjuk.
Feltesszük főni annyi időre hogy kb felére fő. Ekkor átpasszírozzuk egy nagyobb lábasba. Ezután takarékon rotyogtatjuk.
Közben fogunk egy tölcsért és a még mindig fortyogó paradicsomot áttöltjük az üvegek nyakáig. A gázt akkor zárjuk el, ha már csak kevés van a lábas alján.
Ezután olajat öntünk rá kb egy ujjnyi vastagon. Ha csavaros és nem csatos az üveg akkor celofán darabot is rakunk a kupak alá.
Ezután én újságpapírba tekerem, majd ruha közé rakom (száraz dunszt) kihűlni.
Ha minden rendben ment, eláll legalább 1 évig.
Ez a paradicsomlé ajánlott lecsó hígítására, paradicsom leves készítéséhez, ketchup alapnak.
0 hozzászólás