Labodás erdélyi leves hozzávalók:
1,5 kg laboda
20 dkg hagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg zellergyökér
20 dkg zöld hagyma
5 dkg zöld tárkony
10 dkg olaj
40 dkg joghurt vagy 20 dkg tejföl
3 tojás sárgája
5 dkg petrezselyemzöld
10 dkg rizs
5 dkg liszt
0,5 dl ecet
2 kg csontleves
4 dkg só
Labodás erdélyi leves elkészítése:
Meghámozzuk a labodát, jól megmossuk, majd csíkokra vágjuk. Ugyanígy járunk el a hagymával, sárgarépával, zellerrel, petrezslyemmel és zöld hagymával is, csakhogy ezeket apró kockákra vágjuk, nempedig csíkokra. A tojásokat megmossuk, fertőtlenítjük, majd elválasztjuk a sárgákat a fehérjéktől. Megszitáljuk a lisztet. A csontlevest hagyományos módon főzzük meg.
Az olajon megpárolt zellert, hagymát és sárgarépát megfőzzük ebben a levesben. Mikor ezek már majdnem megfőttek, hozzáadjuk a zöld hagymát, labodát és a rizset. 10 perc fővés után ecettel ízesítjük és hozzáadjuk a lisztből, tojás sárgákból és tejfölből vagy joghurtból készült masszát, a tarkonyt, kevés sót és további 10 percig főzzük.
A laboda levest melegen, petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
0 hozzászólás