Savanykás bableves hozzávalók:
1/4 kg bab
1 nagy paszternák
1 hagyma
1 sárgarépa
fokhagyma
1/4 kg zöld cseresznyeszilva vagy savanyú szőlő
só
lestyán
paradicsomlé
1 evőkanál olaj
Savanykás bableves elkészítése:
A babot kiválogatjuk, megmossuk, néhány órára vízbe áztatjuk, aztán leöntjük róla a vizet és odatesszük főni.
Kevés sót teszünk bele, és közepes lángon egy órát főzzük. Amikor a bab kicsit megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és megmosott, zöldségeket (egészben). A paszternákot a babbal együtt tesszük a vízbe főni, mert ha hosszú ideig fő megédesíti, és különleges ízt kölcsönöz a levesnek. Mikor minden megfőtt, hozzáadunk egy héjától megtisztított és karikákra vágott paradicsomot és egy evőkanál olajat.
A levest a megfőtt, összetört és átszűrt cseresznyeszilvával savanyítjuk. Ízlés szerint sózzuk, és még egyszer felfőzzük. Apróra vágott lestyánt szórunk a tetejére, és levesszük a tűzről.
A bablevest általában melegen tálaljuk, hagymával és puliszkával.
0 hozzászólás