Pünkösdi kalács hozzávalók:
1 kg liszt
fél liter tej vagy zsendice
csipet só
2-3 dkg élesztő
10-15 dkg cukor
8-10 dkg margarin
Töltelék:
40 dkg cukrozott juhtúró
Pünkösdi kalács elkészítése:
A hozzávalókból a szokásos módon kalácstésztát készítünk. A tészta puhasága a fánktésztához hasonló legyen.
Amikor a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk. Az első lapot az előre elkészített kizsírozott lábasba tesszük, megkenjük zsírral vagy margarinnal, és rákenjük az előre elkészített cukrozott juhtúrót.
Ezután kinyújtjuk a második lapot, és ráhelyezzük. Ezt ismét megkenjük zsírral vagy margarinnal, és rákenjük a második adag juhtúrót.
Erre ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot, és a tetejét tojássárgájával megkenjük.
A kalács tetejére késsel kereszt alakot vágunk.
Sütési idő: 30-40 perc.
0 hozzászólás